Najnovije

Ugostitelji se ujedinili pod udarom novih nameta!

Mlaka i ležerna reakcija krovnih institucija rezultirala ujedinjenjem ugostitelja.

Koordinacija Ugostitelja ovim putem poziva sve ugostitelje koji žele reagirati na ovo bezobrazno „deranje“ na sastanak koji će se održati u nedjelju 6. studenog u 19 sati u kongresnoj dvorani hotela Ambasador u Opatiji. Vrijeme je da jednom za uvijek pokažemo da struka koja hrani državu može lupiti šakom u stol i reći DOSTA!

Ako je nešto uspjelo ujediniti ugostitelje, to je PDV. Na sreću svih nas koji živimo od pružanja usluga, za koje se trudimo da budu posebne i prihvatljive našim gostima; a na nesreću svih vladinih ministara koji su mislili da je to branša na kojoj mogu nadoknaditi bar dio svojih problema koje su si sami navalili na vrat. Neovisno tko se nalazi u fotelji, uvijek su ugostitelji bili ti po kojima se udaralo. „E, pa dosta je više!“ – definitivno izjava koja se najčešće čula na prvom okupljanju vlasnika ugostiteljskih objekata PGŽ-a.

Zapamtio sam jednu od izreka koja će biti vodilja ovog članka. Ugostiteljima ne smeta da ih se šiša, jer nakon šišanja dlaka ponovno izraste. Sada se ugostitelje počelo derati, a nakon deranja – nema više dlake za šišanje.

Skup ugostitelja PGŽ-a pokrenut je revoltom vezanim za povećanje PDV-a na 25%. Okupilo se 60-ak vlasnika ugostiteljskih objekata, a mnogi su zvali i ispričali se na nemogućnosti dolaska zbog obaveza, ali da će svakako podržati sve dogovorene aktivnosti.

Nakon izbora gdje je HDZ pobijedio uz obećanje da će PDV biti čak i ispod dosadašnjeg, oni su izvarali birače i ne samo da su ga povisili, nego su ga poduplali. Ovakve odluke ministra financija, koji je od 12 milijardi kamata što moraju platiti odlučio 5 milijardi namaknuti od ugostiteljstva, ne samo da su zgrozile glasače, nego su dovele u pitanje čitavu predizbornu kampanju jer su dali puno obećanja ovog tipa.

Već je održan jedan skup u Opatiji gdje se upozorilo na problem cijelog sektora koji spada pod osnovnu granu koja hrani državu, a to je turizam. Naravno, podršku ministra turizma ne možemo očekivati jer je on tek sjeo u fotelju i treba vremena da se navikne na nju pa da kaže koju pametnu u obranu, a ministar financija ima tu prednost da je na svom mjestu već godinu dana, pa trenutno vodi glavnu riječ.

Kako su bili prisutni iz ceha ugostitelja mogli smo voditi kvalitetnu diskusiju o problemima sa kojima se oni već bore. Žalosno je da nije bio nitko kao predstavnik HGK zadužen za sektor ugostiteljstva jer je ipak 80% vlasnika pod njihovom kapom kao d.o.o., Svaki mjesec se plaćaju članarine, a sada prvi put kada ih trebamo – niti glasa.

Skup koji je postao najveći korak ove regije će postati prvi značajniji pomak prema stvaranju podloge za promišljanje svih budućih vlastodržaca da prije nego što izađu sa nametima, konzultiraju one koji su vezani za njihove odluke.

Postoji vrijeme prilagodbe, a ukoliko izglasaju ovaj besmisleni zakon u 12. mjesecu, ugostitelji će imati samo 3 tjedna da odluče da li ima smisla nastavljati raditi ili zatvaraju svoje objekte. Uzmemo li u obzir da je otkazni rok radnicima duži od roka prilagodbe pitamo se da li ovi gore igraju neku igru tipa „Monopoli“ gdje se natječu tko brže može natjerati neku gospodarsku granu na koljena.

Upravo ovakvi koraci bili su razlog zašto su se danas na sastanku ujedinili ugostitelji, obrtnička i gospodarska komora. Vjerujemo da će se složnim zajedničkim djelovanjem moći usmjeriti pažnja na ozbiljnost situacije u koju se dovodi turizam i svi koji u njemu sudjeluju, bilo to na način da imaju svoje objekte ili su samo zaposleni u ovoj grani ekonomije.

Ovim sastankom nastala je Koordinacija Ugostitelja kojoj je cilj zauzeti se za zajedničke ciljeve, primarno za to da se stopa PDV-a ne udvostruči jer za većinu bi to značilo stavljanje ključa u bravu. Iako je obrtnička komora krovna organizacija koja bi trebala reagirati u ovakvim situacijama, složno se ustanovilo da je reakcija bila blaga i ležerna čime se nije postiglo apsolutno ništa.

Povećanjem ovog poreza doći će do brojnih otkaza kao viška radne snage, smanjiti će se promet i konkurentnost Hrvatske na tržištu. Povećanje cijena postati će nužno kako bi opstali, a to će izazvati opće nezadovoljstvo među gostima.

Koordinacija Ugostitelja ovim putem poziva sve ugostitelje koji žele reagirati na ovo bezobrazno „deranje“ na sastanak koji će se održati u nedjelju 6. studenog u 19 sati u kongresnoj dvorani hotela Ambasador u Opatiji. Vrijeme je da jednom za uvijek pokažemo da struka koja hrani državu može lupiti šakom u stol i reći DOSTA!