Najnovije

Kava povećava rizik za podbačaj

Znanstvenici upozoravaju trudnice da bi u ranom stadiju trudnoće trebale izbjegavati kofein čak i u umjerenim količinama jer on povećava rizik pobačaja.
Trenutna granica koju ministarstvo zdravstva preporuča trudnicama je 300 miligrama kofeina na dan ili četiri šalice kave. Ipak, američki časopis “Primaljstvo i ginekologija” objavio je kako 200 miligrama kofeina na dan duplo povećava rizik kod trudnica nego kod žena koje izbjegavaju kofein.
Stručnjak za primaljstvo, Pat O’Brien, izjavio je kako ne savjetuje ženama u prvih 12 tjedana trudnoće da se suzdrže od kofeinskih napitaka. “Prvih 12 tjedana vrlo je ranjivo vrijeme za dijete. Tada se događa najviše pobačaja”.

U prosjeku jedna od pet trudnoća u Britaniji završava pobačajem, što je oko 250 tisuća žena godišnje. Postoji više uzroka pobačaja no najčešći su starosna dob majke, prijašnja povijest pobačaja i neplodnost.

Kofein nikada nije bio smješten na listu rizika, ali mnoge studije su ga povezale s tim. Ova studija provedena je na 1063 žene koje su bile trudne najmanje mjesec ili dva.

Do 20. tjedna trudnoće, od onih žena koje su konzumirale veće količine kofeina, njih 172 su pobacile. Za žene koje su konzumirale dopuštenu količinu od 200 miligrama rizik pobačaja bio je između 15 i 12 posto, dok je za one koje su konzumirale više rizik bio čak 25 posto.

Izvor: Večernji list